Podczas sobotniego spotkania Wspólnoty Giszowiec wzięliśmy udział w warsztatach kulinarnych. Zostały one uświetnione wizytą szefa kuchni Adama Kwiski, który zaproponował przygotowanie wyjątkowej agapy. Tym razem była ona na końcu spotkania, a nie bezpośrednio po Mszy Św.
Uczestnicy spotkania podzieleni zostali na trzy grupy, każda z nich miała specjalne zadanie. Jedna przygotowała koktajl truskawkowo-bananowy z dodatkiem np. jarmużu, który jest prawdziwą bombą witaminową. Druga grupa przyrządziła sałatkę z m.in. kuskusem, selerem, pomidorami i granatem. Przygotowany został także dressing na bazie jogurtu naturalnego. Ostatnia grupa zajęła się tworzeniem przepysznych kanapek.
Podczas spotkania nasz gość – szef kuchni, opowiadał przeróżne ciekawostki ze świata gastronomii. Dowiedzieliśmy się, że kuskusowi można nadać unikatowego smaku zalewając go nie przegotowaną wodą, lecz przegotowanym sokiem owocowym, a także że miód, imbir i cytrynę powinno dodawać się nie do wrzącej herbaty, tylko do nieco zimniejszej, bowiem we wrzątku pozytywne wartości odżywcze wymienionych dodatków tracą swe właściwości. Wszystkie potrawy wyszły znakomicie i cieszyły podniebienia jedzących podczas wspólnego posiłku. Rozstaliśmy się w bardzo pozytywnym nastroju i oczekiwaniu na kolejne spotkanie!
Wojciech PająkAbsolwent Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach Od roku 2012 wolontariusz Wspólnoty Spotkań Koszutka. Obecnie wolontariusz Wspólnoty Spotkań Giszowiec.